Om stiftelsen

Till minne av Maria Bonnier Dahlin

1964 – 1985

Vår historia

1985

Stiftelsen grundades år 1985 till minne av Maria Bonnier Dahlin som omkom i en bilolycka samma år, endast 20 år gammal. Maria var en kreativ själ och utöver sina arkitektstudier vid Colombia University i New York målade och tecknade hon mycket. Många av hennes vänner var konstnärer eller på andra sätt aktiva inom kulturen. Under 80-talet i Soho (NYC) umgicks hon med konstnärer så som Kenny Scharf, Jean-Michel Basquiat och Keith Haring. Haring skapade senare den monumentala målningen For Maria (1985) till minne av sin bortgångna vän. Stiftelsen grundades av Maria Bonnier Dahlins mamma, Jeanette Bonnier, på inrådan från Marias vänner. Vännerna och Jeanette ville bilda en stiftelse i Marias namn för att på så sätt låta minnet av henne leva vidare. Jeanette Bonnier uttryckte det senare i en intervju: ”Jag ville att hennes minne skulle leva kvar och då var det naturligt att skapa en stiftelse som delade ut stipendier till unga konstnärer.”

1986

Den 24 maj år 1986 delades det första stipendiet ut, under ett så kallat Warehouse Party, som hölls i en tom industrilokal i Värtahamnen. Festen var ett initiativ från Marias vänner PG Nilsson och Christofer Dracke för att samla in pengar till stiftelsen. Festen höll på i tjugofyra timmar och under kvällen spelade bland andra musikerna Olle Ljungström, Micke Hagström och punkbandet Imperiet.

2006

Grundandet av Bonniers Konsthall tar avstamp i stiftelsen, och sedan invigningen år 2006 har de vinnande stipendiaterna presenterats med en utställning där. Stiftelsen agerar även som en samlande institution och varje år köps verk in av de vinnande konstnärerna. Idag finns cirka 140 verk bevarade i samlingen av över 85 stipendiater som erhållit priset.

2016

År 2016 avled Jeanette Bonnier efter en tids sjukdom och efterträddes då av Christel Engelbert som stiftelsens ordförande. Idag arbetar Christel Engelbert tillsammans med stiftelsens styrelse för att värna om den nya konsten, och på så sätt bevara minnet av Maria Bonnier Dahlin.

Vår styrelse

Stiftelsens styrelse träffas två till tre gånger per år för att bland annat diskutera val av extern jury och bedöma årets ansökningar. Den tillsatta juryns roll är att gallra ut mellan 10–15 konstnärer från årets ansökningar som sedan presenteras för styrelsen under ett styrelsemöte. Beslutet kring vilka personer som vinner stipendiet tas alltid av styrelsen i samråd med årets jury.

Styrelsemedlemmar:

Emma Bonnier

Love Bonnier

Sofia Curman

Christel Engelbert

Lars Nilsson

Sigrid Sandström

Kontakta