Lina Selander

Stipendiat2005 Född1973 Besök Linas hemsida

Gästjury för 2005 års stipendium var Helena Persson och Magnus Jensner.

Motiveringen skriven av Magnus Jensner, då chef för konstavdelningen på Dunkers Kulturhus.

"Lina Selander arbetar främst med rörliga bilder i film och video, men också med ljud och text. Hennes verk är ofta installationer där alla dessa olika komponenter ingår och samverkar med varandra. Hennes verk berör ofta bildens förmåga och oförmåga att återge tid, minnen och upplevelser. Hon undersöker hur olika berättarformer, berättartekniker och samverkan mellan ljud, bild och text förvandlar och förändrar det berättade. Hennes verk synar filmen som medium; vänder och vrider på filmens historia och filmens möjligheter och begränsningar som uttrycksform. Hennes uttryck har stor bredd och rörlighet: hon arbetar med film som abstraktion och som berättande, med film som bild och film som rumslig skulptur. Hon har också arbetat med film och fotografi som material, i till exempel verket Reconstruction där hon sytt i en serie fotografier och låtit mönstren på bildens baksida översättas till en ljudbild i en film.

Lina Selander får Maria Bonnier Dahlins stipendium för unga konstnärer för att hon med stor integritet och uppfinningsrikedom förnyar och fördjupar användningen av den rörliga bilden som konstnärligt medium. I en tid där det finns ett starkt intresse för film, video och ljud som konstnärliga uttrycksformer har Lina Selander hittat sin egen väg och gjort en rad nyskapande konstverk som modigt korsar genregränser, inte väjer för det komplexa och talar sitt eget säregna språk. Hennes arbeten utmärks av intellektuell skärpa, teknisk upptäckarglädje och en påfallande poetisk styrka."

Skärmavbild 2020-05-19 kl. 11.50.09 Uppläsning av text 117 av 146 Instamatic bilder. Performance art in NRW/Maschinenhaus Essen – Produktionsort der Künste – Scandinavian Performance Event, 2004.