Gideonsson/Londré

Stipendiat2014 FöddGideonsson f.1986 & Londré f.1985 Besök Gideonsson & Londrés hemsida

Gästjury för 2014 års stipendium var Bettina Pehrsson och Paola Zamora.

Ur deras motivering:

"Gideonsson och Londré är två personer som tillsammans söker framkalla en tredje gestalt, den som ska orka. Den som ska orka bära konstnärskapet, deras gemensamma. Denna eftersökta tredje kanske vore att likna vid en huvudfoting, en enda enad kroppsklump på två ben. Det engelska begreppet för huvudfoting är cephalopod vilket också är vad bläckfisken kallas, med sitt enda huvud och sina många armar och ben. Mycket riktigt, i sammanhanget, så har bläckfiskar tre hjärtan och den märkvärdigaste bläckfisken är pärlbåten.

Pärlbåten bor i den yttersta kammaren av sitt skal som oavbrutet byggs på i Fibonaccis talföljd (där det senaste talet är summan av de två föregående). Resultatet blir en oändligt vacker spiral med allt större kamrar allt varefter den adderar och utvecklas. Ständigt befinner den sig i sitt senaste och största arbetsrum, i full aktivitet. De urvuxna ateljéerna som den efterhand lämnat bakom sig kan den fylla med luft eller tömma allt efter önskan och på så vis hålla sig svävande på vilket djup som helst i sitt rika, varma hav. Nattetid går den ofta upp till ytan för att skåda stjärnorna.

Vem skulle inte vilja vara en pärlbåt, en sådan suverän huvudfoting?"

Bonnier_stipendiater_2014_16 Installationsvy från Bonniers Konsthall.2.Four Hundred Thirty-Five Hours Gideonsson/Londré, 435 timmar, 2014, performance.