Fathia Mohidin

Stipendiat2020 Född1985 Besök Fathias hemsida

I Fathia Mohidins (f. 1985) arbete vävs medier som video, ljud och skulptur samman med omfattande research i större installationer. Hon vänder sig kontinuerligt till sport och träning som utgångspunkt för att reflektera över kroppen i relation till politiska, sociala och ekonomiska strukturer. 

Gästjury för 2020 års stipendium var curatorn Jonatan Habib Engqvist och Lina Selander, tidigare stipendiat och konstnär.

Ur deras motivering:

Fathia Mohidin tilldelas MBD-stipendiet för att hon med arkitektonisk känslighet lyfter fram kroppens relation till politiska, sociala och ekonomiska strukturer. Hon skapar taktila möten som bosätter sig i betraktarens egen kropp och blir kvar där under lång tid.

Fathia Mohidins performativa forskningsmetod är såväl fysisk som intellektuell och präglar förhållandet mellan kropp och rum. Genom verken får vi inte bara syn på, utan upplever också rent sinnligt, släktskaper mellan sport, konst och vardagsliv i fråga om prestation, konkurrens och uppbyggandet av nationell identitet.

Utgångspunkten är en kamp som man inte väljer. Spår av slavhandel och århundranden av förtryck som lever och verkar än idag och finns inskrivna i huden. Normer kring kvinnlighet och vithet ställs mot den ofrivilliga oppositionen mellan den svarta kvinnokroppen och det vita rummet. Snarare än att stanna vid representationsfrågor framträder den ärvda somatiska erfarenheten av kroppens ständiga konflikt med samhällets krav och förväntningar.

_DSF9441 _DSF9473 Chop Chop Corporal, 2020.